![](/media/lib/28/sztuczne-ognie-7fffb478aa74784da49a6f7e3794fdf8.jpg)
W poszukiwaniu zdrowszych fajerwerków
3 lipca 2009, 12:29Naukowcy pracują nad nowym rodzajem sztucznych ogni, które są bezpieczniejsze zarówno dla ludzkiego zdrowia, jak i środowiska. Wytwarzają mniej dymu i zawierają mniej toksycznych metali, co może być szczególnie istotne dla pirotechników oraz zagorzałych miłośników wystrzałowych pokazów (Environmental Science & Technology).
![](/media/lib/113/n-altanka-037b93b1164039fad05fa454e70e216b.jpg)
Altannik i jego działka
23 kwietnia 2012, 17:18Sukces reprodukcyjny altannika Ptilonorhynchus (Chlamydera) maculata zależy zarówno od umiejętności konstrukcyjnych, jak i ogrodniczych. Samce "uprawiają" bowiem niewielką owocującą roślinę z rodziny psiankowatych Solanum ellipticum. Dzięki temu, w odróżnieniu od innych altanników, nie muszą udawać się na poszukiwanie ozdób, bo mają je u siebie w zasięgu skrzydeł i dzioba.
Rekord już pobił, teraz będzie kwestować
13 marca 2013, 14:14Aleksander Piliszenko, właściciel prywatnego ogrodu zoologicznego w Wasyliwce na Zaporożu, zamierza spędzić rok w towarzystwie pary lwów. W sierpniu 2011 r. zdecydował się na podobny krok, jednak wtedy przesiedział w klatce tylko 35 dni. Ukrainiec ma nadzieję, że dzięki swemu wyczynowi zbierze 365 tys. hrywien na ośrodek rehabilitacyjny dla dużych kotów.
Kapliczki do wróżenia
20 lutego 2015, 16:51W zlokalizowanej na stoku wzgórza fortecy w Gegharot w Armenii odkryto 3 świątynie sprzed ok. 3300 lat, w których zajmowano się wróżeniem.
![](/media/lib/236/n-bioled-4bc4707ee6a94210b24ca0b969baeba1.jpg)
Nowe LED-y z luminescencyjnymi białkami
12 stycznia 2016, 17:21Choć diody LED stają się coraz bardziej popularne, ich wytwarzanie i stosowanie wiąże się z paroma problemami. Odpowiedzią niemiecko-hiszpańskiego zespołu jest hybryda BioLED, w której stosuje się luminescencyjne białka.
![](/media/lib/327/n-ciasto-b40e13e218094b03f88b2860a11947f0.jpg)
Naturalny sposób na białe pszenne ciasto
8 listopada 2018, 05:10Przechowywane pszenne ciasto podlega brązowieniu enzymatycznemu, przez co upieczone ciastka czy tarty nie wyglądają już tak apetycznie. Naukowcy wynaleźli jednak sposób, by w naturalny sposób zapobiec temu procesowi: wystarczy sięgnąć po białe wino i sok z cytryny. Koniecznie w połączeniu.
![](/media/lib/322/n-jelita-87dcc60f661bfab75058447eb4c152ae.jpg)
Barwnik E171 zaburza działanie mikrobiomu
14 maja 2019, 10:01Oznaczany jako E171 tlenek tytanu(IV) - biel tytanowa - występuje w licznych produktach, m.in. majonezie czy paście do zębów. Stykamy się z nim codziennie, a ostatnie badania naukowców z Uniwersytetu w Sydney pokazały, że wpływa on na mikrobiom i może wyzwalać różne choroby, np. raka jelita grubego i nieswoiste zapalenia jelit (ang. inflammatory bowel diseases, IBD).
![http://www.internationaltartans.com/](/media/lib/2/1172088011_063769-240fd9ddc714f95f196f56f565c650d3.jpeg)
Polska krata dla McKowalskiego
21 lutego 2007, 19:54David McGill jest znanym edynburskim projektantem tartanów, czyli wełnianych tkanin w różnobarwną kratę. Według niego, pierwotnie stanowiły one wyraz tożsamości czy też związków ze Szkocją i nie miały zbyt wiele wspólnego z nazwami klanów. Ich zadaniem było raczej przywodzenie na myśl rodzinnych regionów. Dlatego też artysta uważa tartany za uniwersalny i dostępny dla wszystkich symbol.